sv-SEde-DEfr-FR

Radioaktivitet

Vi utför radioaktivitetsmätning, gammastrålning på metaller och oxidiska material.

Radioaktivitet, även kallat strålning, är något som finns överallt omkring oss. Vi blir varje dag utsatta för strålning från exempelvis rymden, solen, olika byggmaterial och från radioaktiva ämnen i marken. Det finns även konstgjorda strålkällor som är skapta av människan, exempelvis röntgen eller kärnkraft.

Vad är radioaktivitet?

Radioaktivitet är den process när atomens kärna spontant faller sönder och avger joniserad strålning. Det är för att atomkärnan innehåller för mycket energi för att kunna vara stabil. Därav kallas dessa atomer för instabila eller radioaktiva. Alla grundämnen som har atomnummer över 82 är instabila atomer även om majoriteten av de andra grundämnena brukar innehålla någon isotop som är radioaktiv.

Olika kategorier av radioaktivitet

Radioaktivitet är indelat i två kategorier; elektromagnetisk strålning och partikelstrålning. Inom dessa så skiljer man på alfastrålning, betastrålning och gammastrålning.

Partikelstrålning

Partikelstrålning är strålning som består av partiklar. Dessa partiklar kommer från atomkärnor som faller sönder och då börjar sända ut partiklar. Den här formen av strålning är väldigt energirik och kan rycka bort elektroner från de atomer den träffar. Det i sin tur leder till att de blir förvandlade till Joner, vilket är positivt laddade partiklar. På grund av det här är partikelstrålning en form av joniserande strålning. Partikelstrålning kallas även för alfa- eller betastrålning.

Elektromagnetisk strålning

Det här är elektromagnetiska vågor som förökar sig via luften. Elektromagnetisk strålning är en typ av strålning kan komma från exempelvis solen som UV-strålning men även från mikrovågsugnen. Generellt sett är den här formen av strålning inte lika farlig som partikelstrålning vilket betyder att den oftast är icke-joniserad. Det finns dock några undantag där den elektromagnetiska strålningen är joniserad och dessa undantag kan faktiskt vara farligare än partikelstrålning.

Alfastrålning

Det här är en partikelstrålning som består av heliumkärnor. Dessa blir utsända när vissa atomkärnor faller sönder. Alfastrålning har en räckvidd på endast några centimeter i luften och kan bli stoppad av ett papper.

Betastrålning

Även det här är en form av partikelstrålning men till skillnad från alfastrålningen så sänder betastrålning bara ut elektroner. Den här typen av strålning har en räckvidd på några meter i luften och kan bli stoppad av exempelvis tjocka kläder.

Gammastrålning

Gammastrålning består av elektromagnetisk strålning som uppkommer när radioaktiva ämnen faller sönder. För att stoppa den behövs blyskikt på flera centimeter eller flera decimeter betong.


Kontakt

Degerfors Laboratorium AB
Box 54
693 21 Degerfors

Tfn: 0586-21 63 50

E-post: [email protected]
VAT nr: SE 556609044401

Paket/Besök

Degerfors Laboratorium AB
Bruksparken
693 32 Degerfors

Öppettider

Mån-Tor: 07.00-16.00 (Lunchstängt 12.00-13.00)

Fre: 07.00-14.00

Priser

Våra priser är ofta 50% eller mer under andras priser och ingen är snabbare än vi. Prislista

Kurser/Konsult

OES-kurser, XRF-kurser, LECO-kurser och Konsultverksamhet

Ackreditering