sv-SEen-USde-DEfr-FR

Spårämnen


Vi är specialister när det gäller spårelement. Spårelement är halter under 100 ppm (0,01 %). Vi använder oss av atomabsorptionsspektrometri med analys direkt på fasta prover. (Referens: publikation Analyst, November 1979, Determination of trace elements by direct atomisation.)

Vi är ackrediterade för Pb och Bi i stål men utför även följande: Hg, Cd, Zn, m fl (begränsningar beroende på referensmaterial).

Mineralanalyser


Slagger, mineraler och oxidiska material

Slagg- och oxidiska materialanalyser utförs enligt två metoder:

- smältisoformering, dvs upplösning av oxidiska materialet med Li-tetraboratsmälta,   

- pressning av pulverformigt material till tabletter

Halterna är från ca 10 ppm och uppåt. Upp till 32 element.

Vi är ackrediterade för analys av järnmalm enligt ISO 9516-1.

Kvalitativ analys, scanning övriga element

Vad är ett Spårämne?

Ett spårelement eller spårämne är ett kemiskt grundämne vars koncentration är mycket låg.

Vart hittar vi spårelement?


Spårämnen hittar vi i allt från levande organismer till metaller och allt liv förlitar sig på att spårelementen är balanserade för att fungera som de ska. Men det är metaller som vi har allt vårt fokus på. Stål och järn är bland de mest flexibla och mest använda metallerna inom industrin. Denna flexibilitet innebär att de används till allt från konstruktionsarbeten till kirurgiska redskap. Detta gör det extra viktigt att ha stenkoll på halterna av spårelementen. Metallurgi är ett stort ämne men i grund och botten handlar det om att blanda metaller för att skapa strukturer i metallen som har olika egenskaper.

Varför mäter vi spårelement?


Stålet stärker vi med kol för att passa in i de användningsområden stålet ska användas till. Vi ger tillsats av nickel, krom och mangan för att öka korrosion motstånd vilket leder till att metallen inte rostar lika lätt. Det är därför viktigt att behålla en jämn kvalitet på stål och att analysera nivåerna av spårelement mycket noggrant.


Vi kontrollerar även bly i stål. En hög blyhalt i stålet leder till problem värmebeständighet och leder till att stålet lättare slits och förstörs när det utsätts för högre värmer. För att behålla en jämn kvalitet på stål är det nödvändigt att bestämma spårelementsammansättningen mycket noggrant. En väldigt liten förändring stålet förändrar användningsområdet och att ha fel halter i metallen leder till försämrad prestation.

Hur lägger vi till spårelement i en metall?


Vi lägger till och ändrar strukturen på metallen genom legering av olika metaller.

När ytterligare ett element läggs till i basmetallen kommer olika strukturella förändringar att äga rum och vad som händer med strukturerna beror på vilken typ av element som läggs till och vad du har för användningsområden för den färdiga legeringen.


Kontakt

Degerfors Laboratorium AB
Box 54
693 21 Degerfors

Tfn: 0586-21 63 50

E-post: [email protected]
VAT nr: SE 556609044401

Paket/Besök

Degerfors Laboratorium AB
Bruksparken
693 32 Degerfors

Öppettider

Mån-Tor: 07.00-16.00 (Lunchstängt 12.00-13.00)

Fre: 07.00-14.00

Priser

Våra priser är ofta 50% eller mer under andras priser och ingen är snabbare än vi. Prislista

Kurser/Konsult

OES-kurser, XRF-kurser, LECO-kurser och Konsultverksamhet

Ackreditering